Jump to content
Use case 1: Sikring mod overbelastning af elnettet omkring Hirtshals havn

Udvidelsen af Hirtshals havn med nye industrier, mere vedvarende energiproduktion og den samtidige elektrificering af industrien på havnen, vil skabe et markant højere el-forbrug. Et af formålene med EFFORT projektet er derfor at lave beregninger af påvirkningerne på elnettet, for at sikre tilstrækkelig elektrisk kapacitet i elnettet. Netop det er omdrejningspunktet i use case 1.

I use casen betragtes elnettet på såvel 400V og 10 kV op mod 60 kV stationerne i området. Nogle af analyseparametrene er f.eks.

·         spændings- og strømvariationer,

·         mulig nødvendig lagerkapacitet,

·         nødvendig import/eksport af elektrisk energi fra området,

·         og driftsomkostninger for nettet.

 

Hvad vil EFFORT opnå med use casen?

Hovedformålene med at opstille en use case omkring elnettet på og omkring Hirtshals havn er at:

·         reducere spidsbelastninger,

·         minimere strømtabet i elnettet,

·         reducere omkostninger til nye investeringer i netinfrastrukturen,

·         undgå udkoblinger af belastninger eller forsyning i området, som følge af manglende kapacitet,

·         minimere fejl i prognoser for lastning og produktion, for at sikre den bedste tilstandsovervågning af nettet,

·         øgning eller fastholdelse af kundetilfredshed fra industrien i området,

·         og CO2 reduktion. 

Hvordan arbejder EFFORT med use casen?

Til at belyse use casen opstilles en model for elnettet. Modellen baseres på målinger i elnettet og hos udvalgte industrier. Med modellen simuleres, hvordan industrien kan være med til at minimere spidsbelastninger, samt sikre en mere jævn fordeling af elforbruget gennem fleksibel styring af deres elforbrug på tværs af deres forskellige processer. Samtidig afpasses forbruget til eventuel lokal produktion på havnen.

Simuleringer vil vise, om der er bestemte strækninger hos elnettet, der risikerer at blive overbelastet fremadrettet. De vil også vise, om overbelastninger kan udbedres via energilagre, eller om en udbygning bliver nødvendig.

 

Måleindikatorer for use casen

For at vurdere elnettets styrke i forhold til den nuværende situation og fremtidige belastning ved udbygning af havnen, måles der på forskellige opstillede indikatorer. Måleresultaterne fra alle indikatorer viser minimering af spidsbelastninger via fleksibilitetsydelser. En reduktion beskriver dermed forholdet mellem en situation uden styring/fleksibilitet med en situation, hvor styring/fleksibilitet er til stede. Indikatorerne er:

·         Reducerede omkostninger i forhold til netforstærkning (Kr./MW)

·         Reduktion af spidsbelastning (MW og i %)

·         Reduktion i tab i elnettet (MWh og i %) – udjævnes belastningen via minimering af spidsbelastningerne vil tabet reduceres, da dette er proportionalt med kvadratet på strømmen, så spidsbelastninger giver forholdsvis meget store tab

·         Undgå afbrydelser (afbrydelser per år, samt ikke leveret energi (MWh))

·         Behov for lagerkapacitet (MWh)

·         Maks variation i spændingen (V +/-) – skal ses i forhold til krav om at spændingen på 400 V niveau skal ligge inden for +/- 10% i forhold til nominelværdien på 400 V

·         Import/eksport af energi fra området (MWh)

·         Forbruger tilfredshed – undersøges via interview

·         CO2 reduktion (ton/år) – denne vil være proportional med tabet i elnettet

·         Minimering af prognosefejl for belastninger og produktion (%)

Til at vurdere parametrene, er det nødvendigt med et overblik for status i elnettet samt forbrug og produktion. Opsætning af nye måleenheder er derfor nødvendige for at få den nødvendige data. Tilvejebringelsen af data sker i forbindelse med opsætning af en datahub, som er nærmere beskrevet i en anden use case.

 

Position i den grønne omstilling

I den nye ”Klimaaftale omkring Grøn strøm og varme” fra 2022 er der fokus på en nødvendig udbygning af elnettets kapacitet, samt kommende sikring af grøn energi til transportsektoren via P2X. Netop det understreger vigtigheden af use casen. Store dele af energien på havnen vil fremadrettet komme fra vedvarende energikilder, hvis strøm skal bidrage til elektrificering af både varme- og transportsektoren, samt P2X teknologier, som er en af de forventede kommende industrier på havnen. Samtidig kræver den store integration af vedvarende, fluktuerende energikilder, at forbruget tilpasses hertil. På den måde udnyttes energi bedst muligt. Fleksible energiforbrug fra industrien spiller her en stor rolle for, hvor stor udbygning, der kræves, for at sikre et stabilt elnet.